Pro 192012
 

Ladronka

Po 2 měsících zde máme nový článek. Jsem rád, že jeden z těch oddychových, kde nemusím jít s kůží na trh jako novinář ani právník.

 V září 2012 jsme si na festivalu volného času Ladronka dali s ženou malý a velký Doner kebab za 55 resp. 75 Kč. Těšíli jsme se na dobré grilované maso. Ale co to? Chutnalo to jako houska v housce, oproti Doner Kabeb v Nizozemí, což bylo čisté maso. A houska v housce za 130 kč je přece jen pálka. Byl jsem naštvaný a kontaktoval organizátora s dotazem na společnosti zajištující daný stánek. S dotazem v titulu článku jsem následně oslovil zástupce občerstvení Granuja s tím, že jsem zvyklý v této cenové kategorii na maso, ale že neznám složení tohoto exotického jídla, takže z hlediska spotřebitele kebab jako houska v housce může být o.k. … Doplnil jsem, že dle wikipedie a různých receptů na netu se složení má pohybovat od čistého skopového masa až po 15% strouhanky. Ohledně složení mě odkázal na dodavatele. Překvapila mě velmi upřímná následná konverzace, že je běžné že se mleté maso nastavuje vodou až z padesáti procent a někdy též moukou. Když jdete někomu po krku nečekáte, že Vám bude dávat informace k dobru, ledaže Vás chce jako novináře manipulovat nebo má skutečně čisté svědomí. Jeho dodavatel kabab.cz byl též vzhledem k situaci nápomocen, což opět nelze než ocenit. Uvedl, že Doner Kebab je chráněná známka, kdy je povoleno max. 7% speciální strouhanky. To co, se prodávalo na Ladronce, byla levnější směs hovězího, kuřecího a nevím, zda dalších levnějších surovin, nazývaného na webu dodavatele „hovězí maso“. Tam to ovšem není prodáváno konečnému spotřebiteli, takže přesný název či složení patrně netřeba uvádět. Proto to na grilech taky vypadalo světleji než vepřový gyros. Doporučil mi i stánek, kam dodává – v Holešovicích vedle Alzy. Zkusil jsem tedy dražší varintu – Doner kebab, ale chutnal stejně, možná o něco lépe, ale stále jako houska v housce. Pominu to, že tam levnější verzi, tj. kebab zvaný „hovězí maso“ již skutečně v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele nazývali „hovězí maso“. To je již ostatně problém konečných prodejců nikoli dodavatelů. Dále jsem zkusil restauraci Doner Kebab na Jindřišké, kde šlo opět o čisté maso a nakonec se po týdnech bloumání pokusil o vlastní. Pište si, že dáte-li 75g strouhanky na 500g vepřového/hovězího 97% masa, že to bude chutnat celkem dost jako houska. A to bylo vepřové/hovězí. Pokud by šlo např. o kuřecí s méně výraznou chutí, houskovitost by nejspíš dále vynikla. Závěr je každopádně ten, že kebab a dokonce i gyros, jak je dle wikipedie někdy kebab též nazýván, může chutnat jako houska v housce a poučení takové, že kdo chce jistotu, ať se do exotických jídel nepouští. Občerstvení Granuja dle mého názoru z hlediska legislativy na ochranu spotřebitele buď vůbec či zásadním způsobem nepochybilo. Možná, že nemělo být použito označení „Doner“ kebab – nevím ochrannou známku jsem neprověřoval, každopádně takové neurčité nic moc neříkající exotické označení určitě bylo korektnější než mixu hovězího, kuřecího a patrně dalších přísad klamavě říkat např.„hovězí maso“ či „hovězí kebab“.

Pár dnů po publikaci jsem mluvil z člověkem z Hanedan Doner Kebab v Jindřiské ulici, kde ho maj dobrý (čisté nemleté hovězí 69,- či kuřecí 59,-), a nadhodil, že dle wikipidie může být až 15% strouhanky. Ten to vyloučil, že v tradičním Doner Kebab to možné není, což se dalo tak nějak očekávat. Nicméně, stále platí, to co bylo řečeno výše … Též potvrdil, že jehněčí je nejlepší, ale že by se tu neprodal.

 

čerstvé

 

polo

 

pečené

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lze vyplnit cokoli

není zveřejněn a magazín s ním nijak nenakládá