Čvc 172012
 

Vracení

Máte nárok na vrácení protiplnění, a to i částečné, pokud ovoce ochutnáte či Vaše děti sní pár kousků z košíku, než sami ochutnáte a poznáte, že to nestojí za nic. Ze strany obchodníka je právně-teoreticky možné řešení výměna, ale vzhledem k tomu, že zboží bude v tomto případě ale bude stejné várky nepřichází to technicky v úvahu. Formálně půjde o odstoupení od smlouvy rozpor s kupní smlouvou a neodstranitelnou vadu dle § 616 a 622 OZ(více zde). Nemám s tím zkušenost, až na uvnitř zjevně zkažený meloun, kdy proti paragonu byly zcela bez  výhrad vráceny peníze.

Jak poznat podtržené a dobré ovoce a zeleninu

Někdy je jasné na první pohled, že ovoce není kvalitní, nepočítám-li zkažené, tak např. zvadlé či seschlé. Ale zejména u podtrženého ovoce to je problém i třeba při omačkávání, neboť je často již tak omačkané, že nám přijde „došlé. Věřím, že časem do komentářů připojíte své know how. Mj. rád bych Vás tímto požádal o zasílání podnětů ohledně různé kvality potravin stejné značky pro západní a střední Evropu. Měl jsem takto podezření např. na Milku (30% čokolády Německo a 20 % Polsko, Čechy, ale nevím, zda si to špatně pamatuji, zatím to považuji za výsledek překouknutí 30% čoko/20% ořechy). Pokud bude dost podnětů, rád bych na téma rozdílné kvality potravin něco napsal.

Ananas – čím méně zelený, tím lépe, bývá často podtržený, doma ještě může celkem dojít. Raději vezmu s malou hnijící pomačkaninou než podtžený

"Cestou" dozrálé banány poškozené v důsledku velmi ranného podtržení - v posledních letech běžně napultech obchodů

Banány – čím méně zelené tím lépe, dozrálé podtržené zesládnou, ale ne ty hodně podtržené. U těch i po dozrání zůstávají zelené či zelenočerné „šťopky“ nebo jak se tomu říká, banány pak černají nepravidelně a na slupce se různě objevují černé spíše čáry než oblasti (viz foto).

Broskve, meruňky, nektarinky – bývají velmi často podtržené, čím méně zelené tím lépe. Teď si mi povedlo koupit u krásně oranžové měkké meruňky, asi byly více podtržené a dlouho „dojížděly“.

Citrusy – slupka by měla být jemná (ne hrbolatá), neměly by smrdět takovou jakoby kyselou chemií.

Hrášek – jen ze zahrádky …

Jablka – dobrá voní. Snad někdo má lepší tip. Slyšel jsem něco i o vonění ovoce obchodníky, ale tomu moc nevěřím.

Kivi – ty se celkem dají i podtržené, nedojdou spíše výjimečně (snad 2x jsem vyhazoval).

Mango – je vždy hodně podtržené a nikdy nedojde, zajděte do Sapy a ochutnejte zralé mango (200 kč/kg, ve Vietnamu 30 kč/kg), v řetězcích či běžných obchodech neseženete. To co tam prodávají, jsou nezralá manga, jejichž lupínky pojídají v JV Asii jako my chipsy.

dle očekávání velmi sladký a chutný ...

Melouny – nefunguje poklepávání ani suchá stopka. Zabírá sytá žlutá (ne bílo zelená) skvrna  (viz foto). Nekupovat dřív než v červnu. Silnějším stiskem se pozná jestli je nakřáplý (začně brzy kvasit). Ne že je tam vy železní zekoni v obchodě budete rozmačkávat:). Neberu meloun „prorostlý“ nevím co to je – taková hnědá plíseň, rozlišovat od odřené kůry, jež vypadá podobně – ta je o.k. Horší je též zvadlý meloun – „žilnatina“ „kresba“ slupky je taková vlnitá či jakoby „rozmlžená“.

Okurka – tvrdá špička (často bývá značně „prohmátlá“ předchozími zákazníky, což nevadí, jen se pak hůř pozná od špatné), spíše užší tmavozelené než tlusté světlezelené kousky.

Rajčata – v obchodě ne, alespoň bez předchozí ochutnávky (tj. jedno koupit a pak se vrátit).

Víno – někdy bývá takové umělé, zvláště ranné v červenci, taková kovová zeleň

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lze vyplnit cokoli

není zveřejněn a magazín s ním nijak nenakládá