Testy

Zpravodajské weby dle aktuální kvality 2024

Hodnocení hlavních zpravodajských portálů (seřazeno dle kvality a zajímavosti od nejlepšího dál) + pár zajímavých blogů

Aktualizace duben 2024: Totální pád pop science. Vzrůst army blogů i zpravodajství. Růst agresivní reklamy.

Celkový vítěz: iRozhlas.cz a iDnes.cz
 

Nejvyšší zpravodajská hodnota: iRozhlas.cz

2024 stále výborné viz dále. V říjnu 2022 přeskočil iDnes.cz, což bych ještě před pár lety považoval ze nemožné. 2022 přidává více kvalitních reportáží a analýz. Mají i nestranné politické zpravodajství. Neřeší politické hašteření – tu show kolem politiky, osobní politické preference, ale zprávy a informace. Silné zpravodajství i o válce na Ukrajině. Lze vypíchnout mezinárodní zpravodajství včetně odborných analytických komentářů a historické příběhy z totality, jež člověk vždy čte s otevřenou pusou a často i slzami v očích.

Mnohem méně obsahu než idnes.cz Na druhou stranu jsou vydávány pouze zpravodajsky kvalitní články. Pokud bych měl limitovaný čas a mohl si denně vybrat jen 1 médium, bude to iRozhlas. Jednak je to nejvyšší novinařina v ČR. Za druhé, o zahraničních událostech, např. o převzetí Afganistánu Talibanem, informoval o 14 dní dřív než ostatní zpravodajské portály. Převyšuje i obdobé zahraniční zpravodajské portály.

 

Nejvíce obsahu při velmi dobré kvalitě iDnes.cz

2024 stále výborné viz dále. Přibyla agresivní reklama. To nehaním, ale neakceptuji – už mám pro iDnes také blokátor reklam (mj. s reklamou brutálně přitvrdil Youtube – až nesmyslně). iRozhlas je hrazen z koncesionářských poplatků a iDnes s ním vede tak trochu nerovný a jako jediný vyrovnaný boj.

Sestává se asi z 30 redakcí, obsahuje 2-3 kvalitní články denně a pár zajímavostí. Je to masivní zpravodajský portál, který nemá moc obdoby ani v zaharaničí. V posledních 2 letech šla kvalita personálu dolů. Občas se stává dříve nepředstavitelné, že novinář nechápe, o čem píše. Nadpisy zpravodajství dosti najely na kulturu click bait („lákání ke klinutí“ názvem překrucujícím obsah) a neodpovídají obsahu. V prvním kvartálu 2024 již kulturu click bait (lákání ke kliknutí zavádějícími názvy) na iDnes nepozoruji, ale může to být tím že clic bait není v současných těžších a meidálně zajímavějších dobách tolik třeba.

Asi 40% ze zajímavého obsahu ukrajuje placené prémium. Tento trend měl nepříjemně prohlubující se tendenci 2022. V druhé polovině 2023 však otočili a vybalancovali to zpět na těch cca 40%. Na druhou stranu kvalitou zpravodajství, zejména v souvislosti s válkou na ukrajině a analytickým zpravodajstvím, iDnes posiluje. Asi to kvalitou tvrdého zpravodajství nikdy nebude iRozhlas, ale občas se mu vyrovnaj.

Velmi četné a čtenářsky velmi oblíbené zprávy, jak se lidé ničí nejrůznějšími estetickými operativními zákroky. Lehce bulvární nádech a pořád dokola – už to nečtu. Ale působí to velmi preventivně na mladší generaci. A to je pozitivní. Vymizely články o kouření a problémech s tím spojených. Je to škoda, byť je kouření v populaci na ústupu. Vysychání krajiny už také není v módě, vlastně ani enviromentální témata obecně a to je škoda.

Dříve mnou zatracovaný bulvární expres.cz si místo opakovaného kopání do Pirátů za bagatelní přešlapy typu „Spálil jsem jako poslanec 3000 za elektřinu a pak to zaplatil ze svého“ konečně 2022 našel hodnotnější aktivitu. Poukazuje mj. na instagramové podvody a přebujelé reklamy. Vytáhl se tedy z kategorie žumpa žurnalistiky.

2023 přibylo hodně článků o sexu. Dle novinářů má jít o nejčtetenější téma zpráv vůbec. Bohužel na iDnes s tak mizernou kvalitou – vycucané z prstu lidí s minimem zkušeností, že nemá smysl to číst. Otravné jsou i články rozložené do 5 mini stran, často právě o sexu. Ty ale naštěstí mívají mizernou kvalitu, což lze většinou poznat již z první stránky (kde obvykle není nic). Takže to vlastně vadí jen troubům, co se nechaj nachytat.

Podredakce antiyoutuber.cz občas přinese zajímavost ze světa influencerů. A to i pokud jde ten svět jinak zcela mimo Vás.

Zajímavé jsou i diskuze pod články, protože chcete vědět, co si o různých věcech myslí lidé, byť diskutující zdaleka nejsou reprezentativní vzorek čtenářů (viz dále), je to lepší než nic. Diskutujícími jsou prakticky pouze muži, kteří si většinou myslí, že pozřeli mozek světa. Naštěstí jsou tam i vtipné vyjímky. iDnes má mj. liberální redaktory, ale vysoce konzervativní (a též stárnoucí) diskutující čtenáře. Tento trend bude posilovat, protože starší mají čas na diskuze a jsou více konzervativní. Diskutující jsou též neúprosní strážci českého pravopisu :). Chválím, že redakce názorům diskutujících nepodléhá a snaží o objektivní umírněnou linii třeba i pro ty, jež každou svou zdánlivě plodnou myšlenku nepotřebují vykčiřet do světa. Diskutující čtenáři tedy zcela jistě nejsou reprezentativním vzorkem čtenářů IDnes. Ostatně to by to museli číst jen chlapi…

Objektivita má úskalí a preference, ale stále mi přijde decentní. Jasně, že Babiše tam šetří nebo o něm při problémech mlčí. Na zprávy o Babišovi byly dobré Hospodářské noviny, ale ty už teď nestojí za čtení (viz dále). Výjimkou z objektivity jsou také Piráti. Na ty mají redaktoři iDnes stále spadeno. Redakce naopak setrvale fandila a fandí konkurentovi majitele iDnes – Fialovi z ODS, což u Babišových novin (resp. nyní již novin kámaráda Babiše) dost překvapuje. Též překvapuje, že politické zpravodajství je liberální a relativně neutrální, a vůbec ne konzervativní – tedy na to, že redakce fandí Fialovi a šedou eminencí je Babiš.

Naštěstí se nechytly video reportáže, jako se to smutně „povedlo“ na BBC (kde někdy máte jen namluvenou zajímavou reportáž bez článku). Češi na to naštěstí zjevně nemaj trpělivost jako Britové. Idnes to nahrazuje videi k článku a to mi plně vyhovuje.

Volnočasové

Army i přes krizi dobré či dokonce lepší

Armadnizpravodaj.cz : Kvalitní armádní a částečně i válečné zpravodajství zdarma na denní bázi. Koncem 2022 možná i v souvislosti s válkou na Ukrajině se probojoval do první ligy. Ta reklama tam ale začíná být na hraně snesitelnosti. Každých 10 pop up okno plus stabilní reklamy překrývající obsah. Vypadá to takto jako zavirované. Web určitě nelze označit za responzivní a donutili mě k instalaci blokátoru reklam … Lidi, já bych Vám sem tam na něco kliknul, ale tohle nejde. Raději lidem řekněte něco ve smyslu, „Jestli přijdete na to, jak nás podpořit, udělejte to.“ Ono jim dojde, že maj poslat peníze nebo kliknout na reklamu a třeba si tam i něco koupit. Mj. když už jsme u toho – čtenáři můžete se podívat na našeho sponzora sexshop Extasica.com – lepší ceny a kvalitu těžko budete hledat.

Security Magazín i CZDefence – Mírně horší než Armádní zpravodaj, ale stále celkem dobré.

Bohužel army blogy si jako jediné volnočasová – nezpravodajskí media v těžkých dobých chudých českých peněženek udržela četnost článků (při dobré kvalitě). Takže volno časová – volba. Ostatní vybouchly viz dále.

Pop science 2024 všichni v těžké krizi: nedd.cz, Osel.cz, iDnes.cz/technet

2023 byli Osel.cz Nedd.cz.1 až 2 zajímavé spíše středně krátky články denně ze světa vědy, zejména fyzika, astronomie, dávná historie. Redakce pečlivě vybírá. Osel se nebojí ani kvantové mechaniky. Mají několik desítek autorů. Bohužel v druhé půlce 2023 začaly hodně reklamy a v přelom březen – duben 2024 prakticky přestaly psát. Osel na dotaz zodpověděl, že se snížili příjmy z reklamy a že to v adném rozsahu nebylo udržitelné. Nedd neodpověděl ale bude to podobné.

Do 2022 to v rámci pop science zdrama byl prakticky dlouhé roky pouze iDnes.cz/techet.cz se skvělými podrobnými zajímavými články 1-2 týdně. Cca 2020-2022 to byl i krátce dotyk.cz se smutným koncem (k tomu dále později). 2023 četnost zajímavých článků Technet hodně poklesla. Vlastních i promo článků autorů různých odborných knih. Redakce evidentně oslabila. Může to mít i souvislost s tím, že 2022 najelo vedle dříve zmíněného nedd.cz několik nových kvalitních pop science blogů (i army-tech blogu viz dále) s relativně pravidelně nově vydávanými zajímavými články. Kvalita zůstává nejvyšší. U mě tématicky trochu handicap v tom, že zatímco technika a nedávná historie jsou „jen“ fascinující, tak témata nedd.cz a osel.cz – fyzika, astronomie a dávná historie jsou prostě úžasné. Dle I. kvartálu 2024 to vypadá na v podstatě úplný rozpad technet.cz, jak jsme jej znali.

Je asi fér přiznat, že válka na Ukrajině, Blízkém východě a hrozící Taiwan mnohem přihrává od pop science sledovanost klasickým zprávám Army zprávám a to přímo, ale i nepřímo.

Fonetech – zde není krize pop science tolik znát neb jedou i mobily a komerci a taky tam valí pár měsíců staré články, takže těžko hodnotit.

Techsvět (tam občas napíšou i hloupost, v redakci by měli trochu zbystřit)

úzce profilovaný a méně pravidelný, za to pordrobný Kosmonautix.

Prima News Zajímavosti – dobrá četnost a akceptovatelná kvalita, ale nižší hloubka a hlavně slabá rychlost. Většinou pár týdnů po konkurenci. 2024 též slabší. Navíc nepřehledný blog, který technicky nestačí ani na amatérské garážové projekty ve wordpresu. Z tohoto pohledu je spíše ostudou Primy.

Mj. toto jsme psali v polovine 2023: „Nastaly lepší časy pro pop science a volný čas blogy zdarma. Je otázka zda to vydrží. Mnohé jmenované pop science weby a další volno časové blogy mají hodně agresivní reklamy. Ta navíc není optimalizována pro mobily, takže je to velmi rušivé čtení. Na mobilu pro proto používám blokátor reklam pro Nedd, Osel a Armadni zpravodaj (dále).“

 

Zahraniční zpravodajství

BBC.com Nejlepší reportáže (anglicky)

Toho zpravodajského obsahu je např. v porovnání s iRozhlas či iDnes.cz relativně málo. Hned druhá sekce je sportovní zpravodajství. Tedy i pro BBC paradoxně důležitejší než např. konflikty ve světě. Vůbec BBC se poměrně dost bulvarizuje v porovnání s např. rokem 2000 nebo 2010. Jednou týdně máte velmi zajímavou a podrobnou reportáž např. ze života v rozvojové zemi, příběhu člověka, nebo o tom, jak funguje mozek či určité lidské chování apod. Sem tam zajímavá  zpráva, co není na českých portálech. Mrknu 1-2x týdně. Škoda, že tam začali hodně tlačit namluvené video reportáže na úkor zajímavých psaných reportáží.

CNN (anglicky) Sem tam zajímavá  zpráva, co není na českých portálech. Mrknu 1-2x týdně. Kvalit iRozhlas a iDnes též nedosahuje.

Auta

Kupodivu, ve velké automobilové velmoci České republice chybí solidní Auto magazín.

Auto.cz (nejde bez blokátoru) a Autoroad, eventuálně garaz.cz. Byť jsme automobilová velmoc, v první lize automobilového zpravodajství ČR zástupce ani vzdáleně nemá a možná to tak je dobře s dobou. Mám třeba vztah k netobooku, ale auto již pro mě není statusová věc či koníček. Jen technika, co mě dopraví. Auto bych půjčil, notebook ne.

Autoforum.cz mělo více zajímavostí ze světa aut než mnohé podobné weby i určitý analytický vhled do chování automobilek. Také má redaktora Petra Prokopce, který už po několik let jednovětnou informaci tunami zbytečných keců natahuje na článek. V 2022 se borci vydali na křížové tažení proti eletromobilitě. Nemají ale dost informací, aby situaci dokázali hodnotit. Bohužel 10 vygooglených elemetů Vám nedá celek 100 elementů. Ale na tom ujíždějí i chytří a disciplinovaní lidé, kteří pod sebou mají třeba i desítky lidí. Každej si myslí, že legislativna a regulace je jendoduchá. Není. Toť názor člověka co 15 let reguloval kapitálové trhy v ČR a 3 roky strávil v advokacii. Rozdíl mezi legislativcem či regulátorem a advokátem je jako rozdíl mezi vývojářem a dělníkem či programátorem a uživatelem. Z článků na Autoforu se z velké části staly aktivistické fórové žvásty. Velká škoda.

Doprovodné zpravodajství – na pomezí první a druhé ligy

Lidovky.cz Hodně menší a slabší bráška idnes.cz. Kvalita tam je. Jak zpravodajská, tak zejména příběhy legionářů a disidentů. 2024 Deisgn jako by naznačoval ambice i smíření se druhou ligou zpravodajství. Neurazí, ale zjevně jsou utlumovány na úkor iDnes.cz. Nevím jakou mají vlastně pozici – zabírat segment, co nezahrne iDnes či „těžit“ segment dosavadních čtenářů? Diverzifikace rizik, pokud by i Dnes bouchl? To mi podnikatelský smysl dává. Samostatně vedle iDnes mi nedávají mi jinak moc smysl nedávají. V budoucnu možná budou sloužit véce jako most do iDnes, se kterým se sloučí. Je to opravdu spíš wingman iDnes a těžko číst pobočníka, pokud lze číst kapitána.

Echo24.cz – vedle běžného zpravodajství a poměrně komplexního průměrně 1 velmi kvalitně zpracovaný zajímavý článek denně. Všiml jsem si jich až ke konci 2023 na feedech prohlížeče Chromium (Chrome). Přijdou mi jako líheň kvalitních novinářů. Na kvalitu obsahu by si zasloužili ani ne hezčí, ale přehlednější web. 2024 Echo má občas kvalitativně leší období (kdy si sahá na první ligu) a občas horší období, kdy jsně patří do druhé.

„seznam.cz“ – To není plnohodnotné zpravodajství, ale doplněk vyhledavače. Takže se tam vedle převzaných zpráv z ČTK tak nějak nesystémové bouchá, co je právě po ruce. Napůl zprávy napůl blog. Myslim, že maj finance a lidi, aby udělali solidní zpravodajský portál. Škoda, že toho potenciálu vůbec nehodlají využít. Nebo ano? 2024 se zlepšují v kavlitě zpravodajství i pop science (seznam medium). Postup z 2 ligy. Možná by to chtělo nějaké jasné brandy, pak přidám i odkazy. Takto je to „něco kolem Seznamu“, co občas vyjede na feedu prohlížeče Chrome.

E15.cz – píše o tom, o čem nepíší ostatní. Kvalitní doplňkové zpravodajství, zejména z byznysu. Stačí to projet jednou týdně.

Druhá liga:

hn.cz (Hospodářské noviny) – Ty šly strašně s kvalitou dolů. Dlouho se držely aspoň jako placené až někdy do 2022 a přinášely 1-2 zajímavý článek denně, ač to spíš už přecházelo ze zajímavostí z bysnysu do běžného zpravodajství dostupného jinde jako neplacené. 2023 ale už zmizely i zajímavé články na denní bázi a z novin se stal v podstatě týdeník bez přidané hodnoty jako ze sesterského aktualne.cz (to jsem přest číst někdy kolem 2014). HN nyní nabízí v zásadě horší běžné placené zpravodajství, než ostatní nabízí zdarma. Patrně tam probíhá útlumový režim, jež má za cíl vytěžit historická firemní předplatná.

novinky.cz – Komplexní zpravodajství v porovnání s konkurencí v nižší kvalitě. Obsahově jasně druhá liga, ale tady se udržuje velká historická čtenářská základna Rudého práva, později Práva. Zpravodajskou hodnotu to ve srovnání s konkurencí moc nemá. Přetiskují zprávy ČTK.  Hodně se klade důraz na černou kroniku. Vždy na to jednou za rok kouknu za účelem této recenze a je to vždy tragédie. Změny asi ani nechystají. 2023 Web už se roky nehýbe. To znamená setrvalý pokles čtenářů, což je s souladu s naším hodnocením. Stále to ale může být zlaté vejce. Za málo redaktorské práce hodně zděděných čtenářů a reklamní muziky. Novinky.cz v žurnalistice jsou jako sociální demokracie v politice. Usnuly v době své největší slávy někde ve 20. století a tam zůstávají. Za 10 let, až třeba i důchodci půjdou po kvalitních zprávách, to pro ně může znamenat pořádný sešup.

Seznam by do toho asi mohl nalít prachy a kvalitu zlepšit. Je otázka jestli by se vedle iRozhlas.cz a idnes.cz další další solidní zpravodajský web v ČR zaplatil. Možná spíš ne. Za mě třeba Němci a Britové nemají obdobu tak solidního zpravodajství jako iRozhlas a iDnes.

DeníkN.cz : Za mě velké zklamání. Je to čistě placený deník (200 měsíčně) a vidíte jen titulky. Dle titulků mi přijde méně zajímavý než třeba idnes, irozhlas či hn.cz, ale má dobrou pověst mezi novináři pro občasné investigativní solokapry. Využil jsem akce a zaplatil na 3 měsíce. A v podstatě jediné dobré co tam je, je denní reportáž se zajímavostmi z ukrajinské války. Ta je tady nejlepší ze včech českých, ale jinak nic moc a to to stojí 2x více než mnohem lepší iDnes Premium. Též jsem slyšel o nějakém VIP zpravodajství asi za 40 000 nebo 100 000 Kč ročně, ale už si to nepamatuji.

aktualne.cz – takový spíš týdeník navíc s dlouhodobě relativně nezajímavým zpravodajstvím, z toho důvodu je už roky nečtu. Taky neumí v titulku pořádně napsat, o čem je článek. Např. leden 2024 titulek „Ruská chlouba zničena, toto se nemělo stát“. No nakopnout je.

 

Občansko právní aktivistické weby – když mám opravdu čas – půlročně

kverulant.org – o něm je z této kategorie v poslední době nejvíce slyšet

hlidacipes.org (málo obsahu, vysoká objektivita)

demagog.cz (unikátní analytický obsah)

 

Mobily a notebooky, PC

Notebookcheck.com – pokud vybíráte mobil či notebook, zde dostanete opravdu velmi, velmi podrobné recenze se spoustou naměřených dat. Snad jediná výtka -displeje Dell, Lenovo a Apple vycházejí v reálu pro běžnou kancelářskou práci hůř než v testech.

DxoMark.com (anglicky) – klasika a etalon pro podrobné hodnocení fotoaparátů včetně fotoaparátů mobilů. Foťáky Apple, Huawei a Honor mobilů mi přijdou v testech přeceněné na úkor Samsungu, alespoň co se týče běžných za šera a produktových fotek, pořizovaných laikem.

Uživatelé linuxu občas ocení kvalitní články na root.cz

Přes mobily je v ČR několik kvalitních českých blogů s pravidelnými články. Jde již několik let zcela mimo mě, tak nebudu hodnotit. V paměti mám mobilmania.cz., mobilenet.cz a letemsvetemapplem.eu. Ač mám nejraději mobily samsung, vůbec mi není příjemný samsungmagazine.eu, jež působí neobjektivně – jako když jej píše Samsung.

Třetí liga – nečtu a odhadovaný vývoj žurnalistiky

Názorové deníky – blogy: Blog dnes píše každý druhý. Je dostupných více zpravodajských informací. Publicistika bude nutně ztrácet prostor a upadat v podstatě na úroveň laických blogů. reflex.cz, forum24.cz,  euro.cz proto přeřazeny do 3. ligy. Jako novinařina bude spíše vnímáno tvrdé zpravodajství, reportáže, výzkumy a analytické zpravodajství např. rozbory/rozhovory vojenských analytiků, politologů sociologů, vědců či jiných odborníků na úkor profesinálních publicistů.

Žumpa politické publicistiky:

parlamentnilisty.cz

dezinformační weby jako sputnik.cz a extremistické zpravodaje – patrně Tomio Okamura má asi nějaký zpravodaj ani nevím, ale když je od něj něco v Parlamentních listech, tak to jsou asi největší publicistické perly takto vysoko postaveného politika vůbec. Tyto nemám zmapované, jen zmiňuji, že na ně můžete narazit.

Hromadné emaily : to je samotné dno publicistické žumpy … ale u důchodců, a to i mě blízkých důchodců, bohužel frčí.

Slabší pop science

VTM Science se pomalu a 21.století byly dlouho dříve skoro jediné „pop science“ v ČR, ale cca 2020 je začaly dalece překonávat nově vzniklé, častěji a hlavně obsáhleji publikující pop science blogy. VTM Science nyní publikuje cca 1 článek denně (ještě nedávno 1 měsíčně), ale je to taková velmi snaživá, ale poměrně laciná všeho směska. Dříve by byla fajn, ale nyní již nestačí. 21.stoleti.cz zůstává spíše upoutávkou na tištěný časopis a v této podobě mám pochybnost, zda má smysl webovou „verzi“ udržovat.

2023 se vyrojilo hodně pop science blogů, kde autoři inklinují k mysticismu či tajemnu. Tyto blogy podávají zkreslené pop science informace či mají hodně click baitové názvy neodpovídající obsahu. Nejznámějším z těchto mysteriozních lehce dezinformačních pop science je asi dotyk.cz (byl na vrcholu někdy 2019-2021), který z těchto důvodů vypadl z nejlépe hodnocených pop scienců blogů. Asi to tam převzala parta nějakých spirituálek. Nadpis je samý otravný click bait, aniž by tomu odpovídal obsah článku „Vědci zjistili … Vědci říkají … Vědci poznali … Diví se vědci …  Tajemní … Záhadná … Mysteriozní …Pro vědce je záhadnou“ „…Je to zárak?“ :)). Tak mě to otrávilo, že jsem je přestal číst. Historické zajímavosti v poslední době rozšířeny i o astronomické. Menší četnost než nedd.cz. a 2 různí autoři občas píší o tom stejném ve dvou nezávislých článcích (v redakci je anarchie). Podobně spirituálně mix24.cz a poznatsvet.cz– tlačí se do feedů prohlížečů – nizká kvalita a velký click bait.

ts2.pl/cs – click baitové zajímavé názvy ze světa stíhaček a jiné techniky, ale prázdný obsah bez novinek a zajímavostí – jako by to psala umělá inteligence. Podobně jako jsou tvořeny ilustrační obrázky – upoutají, ale při bližším pohledu úplné nesmysly.

JUDr. Ing. Vladimír Koranda, Ph.D., redaktor

2 komentáře: „Zpravodajské weby dle aktuální kvality 2023“

Čtenář: Pane redaktore,zdravim velice zajimavy clanek a dekuji vam za nej.Uvital bych neco podobneho o soc.sitich.jsem s pozdravem,ales novotny

Odpověď: Sociální sítě víc berou, než dávají. Za mě pouze berou. Utekl jsem z toho po 6 letech v roce 2005. Ještě před Facebookem, takže ty současné neznám.

Jeden myslel na “Zpravodajské weby dle aktuální kvality 2024

  • Mgr. Jiří Steidl, LL.M. MBA

    zajímavé – každý to má jinak, ale tady souhlas: iRozhlas/ok ; idnes/ok ; army/ok ; denikN/ok ; denik.cz/ok ; aktualne.cz/ok ; hn.cz/ok ; pritomnost.cz/ok ; respekt/ok ; reflex/ok ; forum/ok ; echo/ok ; e15/ok ; seznam/ok ; novinky/ok .. od každého trochu a člověk si vybere .-) * díky !

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *